LKRK-medlemmer rir WorldCup i Texas

Postet av Lommedalen Kjøre- og Rideklubb den 30. Jun 2018

Klare for konkurranser i Texas: (F.v. Hanna Wensaas, Aurora Kiil Brustad og Malin Wensaas) 

Tekst og foto: Mette Sattrup

Mandag 25. juni dro Aurora Kiil Brustad, Malin Wensaas og Hanna Wensaas fra Lommedalen Kjøre- og Rideklubb til Texas for å konkurrere i The AQHA Youth World Cup 2018.

Konkurransen startet torsdag 28. juni og varer fram til 8. juli. Det norske laget består av fem ryttere, tre av dem fra Lommedalen. Jentene har ikke med egne hester, men får låne hester på stedet.

Aurora konkurrerer i Trail, Ranch Riding, Cutting og Hunt Seat Equitation, og forklarer hva de forskjellige disiplinene går ut på:

– Trail er en bomklasse hvor det er strødd bommer over alt. Du rir over bommer med forskjellige lengder, skrittbommer, travbommer, galoppbommer, og noen steder kan man også sidepasse, dvs. at hestene går sidelengs med forbeina på ene siden og bakbeina på andre. Ellers kan man gå over en liten bro og åpne grinder. 

Cutting er en klasse hvor det blir fraktet mange kuer inn på banen. Du skal gå inn i kuflokken og få med deg en eller flere kuer ut av flokken og klare å skille ut disse. En av disse igjen skal du skille ut, og da skal du holde kuen borte fra flokken og overgir seg. Når den stopper, skal du fortelle hesten din at denne kua har overgitt seg, rygge hesten tilbake og la kua få komme tilbake til flokken sin. En veldig «ranchi» klasse. Må ikke stresse opp hesten, for det smitter over på kuene, og da får du dårligere poeng. Du må klare å holde kuflokken rolig og ikke merke at det er noe som skjer. Når den du har skilt ut oppdager at den er borte fra flokken, kan den bli urolig, og da må du «finte» den. Det gir poeng. De er kun borte fra flokken sin maks ett minutt.

I Ranch Riding rir du et program, eller mønster, som vi kaller det. Det skal være veldig «ranchi», skal se ut som du kommer rett fra ranchen din. Støv på bootsene, ingen ting skal være superglamourøst. Og du skal bare vise at det ser veldig naturlig ut. Dommerne skal spørre seg om dette er en hest de har lyst til å ri hele dagen lang. Det skal se behagelig ut. Min hest er litt stiv og egentlig ingen deilig hest å ri på, han får ofte dårligere score i denne klassen. Egner seg for en hest med gode, behagelige steg, og det skal se ut som rytteren koser seg. Rir kun et kort dressurprogram, momenter som skritt, trav og galopp. I trail får du trekk for hver bom du kommer borti, men i Ranch Riding gir det ikke trekk. Jeg liker den klassen veldig godt. Det er som å ri en god tur! Men i kulissene er det mye terping. Det skal bare se veldig naturlig ut!

Hunt Seat Equitation, der rir du i engelsk utstyr, skal se ut som du skal på sprangbanen, men du rir med beige ridebukser, kan ikke ri med hvite. Equitation er en klasse som går ut på at man skal ri et dressurprogram som er kjempekort. Det går mye på rytteren, ingen feil er tolerert. Må treffe riktig galopp på første steg, og akkurat de stegene som står i mønsteret. Bommer du på diagonalen, er du i bånn på resulatlisten med en gang. Alt må være perfekt.

– Hva gleder du deg mest til?

– Rach Riding er en klasse jeg synes er veldig morsom. Men også Cutting, for det gir et sykt adrenalinkick når hesten gjør de store fintene, går dypt ned i sanden. Det er morsomt når man føler at man klarer det. Men har du en hest som ikke kan Cutting, er det bare å takke for seg, slår Aurora fast.

Malin skal også konkurrere i fire disipliner: Hunting, Equitation, Horsemanship og Showmanship. 

– I Showmanship skal man vise at man kan håndtere hesten fra bakken på en ordentlig måte. I mønsteret er det skritt, trav, vending og rygging, og så skal hesten stilles opp og stå square, det vil si at hesten skal stå helt likt med alle beina, alt skal stå på linje. Horsemanship er morsomst, da sitter man på hesten og viser at man kan håndtere hesten fra ryggen, skritt, trav og galopp, rygge og vende, sier Malin.

Hanna skal ri Cutting, Ranch Ridning, Trail og Reining. 

Reining er den mest fartsfylte disiplinen. Det er i alt 13 mønstre, og alle består av to store sirkler hvor hesten skal løpe fort, og mindre volter hvor den skal galoppere saktere. Det er bytter og spin hvor hesten surrer rundt på ett bein. Slide stop er også en del av programmet. Ryggingen skal se ut som "moon walk", som om hesten ruller tilbake, forklarer Hanna.

– Hvordan blir det å konkurrere på lånte, ukjente hester?

– Det er alltid spennende å se hvordan hestene fungerer. Vi får ri hestene ca. en time før start. Man må kunne lære seg å ri alle hester, det er rytterens ferdigheter som kommer til uttrykk. Her kan du ikke kjøpe deg en millionhest og gå hen og vinne, sier Aurora.

Hvert lag for utdelt fem hester. Laghestene får de ri en ukes tid før konkurransen med dem starter, men Cutting og Reining-hestene kommer samme dag som de skal konkurreres med.

Jentene skal tilbringe to uker i Texas, og ble trukket ut til landslaget for omtrent et halvt år siden etter å ha deltatt på saminger.

Foreldrene til lommedalsjentene er med på turen. 

– Det blir gøy for foreldrene også, det virker nesten som om de gleder seg enda mer enn vi gjør, ler Hanna.

Vi ønsker jentene lykke til!

* Link til arrangørens hjemmeside





Siste nytt om salmonellautbruddet hos hest - oppdatert 22.6.2018

Postet av Lommedalen Kjøre- og Rideklubb den 19. Jun 2018

Mattilsynet informerer om at de har båndlagt flere dyrehold i forbindelse med utbruddet av salmonella som ble oppdaget på NMBU Veterinærhøyskolen. Båndlegging av dyrehold innebærer at dyrene ikke får flyttes fra gården, og nye dyr ikke får komme inn. 

11. juni ble et føll oppstallet ved hesteklinikken til NMBU Veterinærhøgskolen i Oslo bekreftet smittet med bakterien Salmonella Typhimurium. Pr. 15. juni var seks staller bekreftet smittet, og det var mistanke om smitte i ytterligere 15 staller, de fleste av disse på Østlandet.

På Mattilsynets hjemmeside kan du lese mer om det pågående utbruddet av salmonella hos hest. Mattilsynet har også utarbeidet en plakat med informasjon om hvordan du håndterer salmonellasmitte i stallen, samt en plakat om smitteverntips.

* Plakat om håndtering av salmonellastmitte i stallen -  pdf-format

* Plakat om smitteverntips -  pdf-format

På mattilsynet.no er det også samlet en del spørsmål og svar angående salmonellautbruddet.

* Link til Mattilsynets oppdaterte nettside

* Siste nytt om utbruddet, 19.06.2018, Norges Rytterforbunds nettside: rytter.no

* Oppdatert info fra Styret i LKRK 22.6.2018

* Siste nytt fra Mattilsynet, 29.6.2018




Vel blåst blomsterstevne

Postet av Lommedalen Kjøre- og Rideklubb den 14. Jun 2018

Lommedalen Kjøre- og Rideklubbs Blomsterstevne 2018 gikk av stabelen 9. og 10 juni.

Lørdag var viet dressur med 35 startende, mens startlistene for søndagens sprangstevne rommet 106 startende. Strålende vær la en sommerlig ramme rundt et trivelig stevne, og blomster fra Bryn Gartneri pyntet både lørdagens dressurrail og sprangbanen søndag. En stor takk til en raus sponsor!

Stor takk også til stevnearrangørene med Hanne og Nora i spisse, som sto på fra morgen til kveld - begge dager - for å legge til rette for nok et vellykket stevne i LKRKs regi!

* Link til resultater dressur

* Link til resultater sprang


Strålende innsats av helgens stevneledelse - (f.v.) Hanne Vines og Nora Eide! (Foto: M. Sattrup)